אזת נועם
תקציר
פארק תעשייה נ.ע.מ ממוקם בתחום שיפוט העיר נתיבות, סמוך לצומת בית הגדי, דרומית לכביש 293 ומזרחית לכביש 25. שלבים א'-ג' של הפארק קיימים כבר בחלקם ויש להם תכנון סטטוטורי מלא. התכנית המוצעת חלה בשטחים שמדרום וממזרח להם, ומטרתה תכנון השלב האחרון, שלב ד', של הפארק.
המסמך הסביבתי נכתב על-פי הנחיות המתכננת הסביבתית במחוז דרום של המשרד להגנת הסביבה, הגב' ניצן עמיר. על-פי ההנחיות, מסמך זה התבקש לבחון את הנושאים הבאים: שימושי וייעודי קרקע, גיאולוגיה והידרולוגיה, מטאורולוגיה ואיכות אוויר, רעש, תשתיות, פסולת ושפכים, חומרים מסוכנים, חזות, ערכי טבע ונוף ותחבורה. להלן יוצגו עיקרי הממצאים:
- שימושי קרקע- נכון לזמן כתיבת הנספח, השימוש היחידי בתחום התכנית הוא חקלאות. אשר למידת וסיווג הרגישות, בקבוצת השימושים הרגישים ניתן למנות את היישובים נתיבות, בית הגדי, שיבולים, שרשרת ומעגלים הנמצאים מערבית לתחום התכנית.
- גיאולוגיה והידרולוגיה- תחום התכנית מצוי באזור מרזב בין בקצהו הדרומי של רכס הכורכר המזרחי ביותר בנגב ועל פני שלוחה המגיעה מצפון מזרח ועל כן הינו גבוה מסביבתו. אזור התכנית ברום ממוצע 175 מ' מעל פני הים, משתפל בצורה מתונה דרומה לכוון נחל הגדי (רום 115-135 מ') וצפון-מערבה לכוון נתיבות ונחל בהו (רום 125 מ').
- רעש- בתכנית מסוג זה צפויים מספר רב של מקורות, שאינם בהכרח קשורים ותלויים זה בזה המקרינים רעש לסביבה. כאשר מגבילים את מפלסי הרעש. יש צורך לטפל בכל המקורות כך שלא רק שמפלסי הרעש המוקרנים על-ידי כל מקור בנפרד לא יעלה על המותר על-פי התקנות הרלבנטיות, אלא שמפלס הרעש המצרפי יהיה נמוך מהמפלס הקבוע בתקנות. נספח חלוקת רעש נכתב על-ידי יועץ אקוסטי, בנספח זה "חולק" "תקציב רעש". יש להבטיח כי גם בעתיד, לאחר בחירת היזמים בכל מגרש באזור התעסוקה, ישמרו התנאים האקוסטיים במקבלי הרעש תוך התייחסות לתקציב הרעש הכולל מהמתחם.
- פסולת ושפכים- כמות פסולת הבנייה הצפויה עומדת על כ-512,777 טון. שפיעת השפכים המקסימלית הצפויה עומדת על כ-6,000 מ"ק\יום.
- חומרים מסוכנים- בסביבת התכנית המוצעת (אזור התעסוקה הקיים נ.ע.מ) ישנם 3 מפעלים המחזיקים חומ"ס בהיקף המצריך היתר רעלים. המפעלים הם: חסלט-עלי קטיף, מובילק וטרה. מבין המפעלים רק מפעל טרה מצריך מרחקי הפרדה של מקורות הסיכון.
- חזות- מבין המדדים הקובעים את רגישות יחידת הנוף, חקלאות, מורשת והשתמרות קיבלו ערך גבוה. שאר המדדים בעלי ערך נמוך. מדרום לתחום התכנית זורם נחל גרר, יחידת הנוף נחל גרר הינה בעלת רגישות גבוהה מאוד.
- ערכי טבע- תחום התכנית הנו שטח מעובד אשר בחלקו המזרחי עובר ערוץ משני רדוד יחסית של נחל הגדי. השטחים החקלאיים משמשים לגידולים עונתיים. צורת העיבוד אינה מאפשרת התפתחות של בתי גידול טבעיים. ניתן למצוא בשולי השדות מעט מינים סגטאליים ורודראלים. תחום התכנית כולל שטחים מעובדים ומשובשים לפיכך יכולתו להוות אזור פעילות איכותי לבעלי חיים מוגבלת. עיקר הפעילות בשדות מעובדים הנה של מינים מלווי אדם ומינים בעלי יכול לנצל שטחים חקלאיים. בנוסף מהווים השטחים החקלאיים אתרי שיחור לעופות דורסים. שוליה הדרום-מזרחיים של התכנית מצויים בתחום מסדרון אקולוגי ארצי העובר לאורך נחל הגדי ונחל גרר ומקשר את שפלת יהודה והנגב המערבי. המסדרון האקולוגי מדרום לתכנית צר יחסית ונשען באופן מוחלט על המרחב של נחל גרר והשטחים הפתוחים באגנו. לאורך הנחל ובסביבותיו מקבצי יערות נטע אדם על-פי תמ"א 1 חלקם נטועים וחלקם נותרו במצבם הטבעי. מתוך כך עולה כי התכנית ממוקמת בשולי מרחב בעל חשיבות רבה לשימור הרצף הפתוח ולתפקודו של המסדרון האקולוגי הקיים.
- תחבורה- במצב הקיים- אזור התעסוקה נ.ע.מ תחום בצפון בכביש 293 בית קמה – נתיבות ובמערב בכביש 25 מצומת סעד לכיוון דרום. צומת הגדי מחבר את כביש 293 לכביש 25. שני הכבישים הינם כיום הנם כבישים חד מסלוליים דו-נתיביים. כניסה לאזור התעסוקה נ.ע.מ בהווה מתבצעת מכביש 293.
במצב העתידי- עד שנת 2040 המתחם צפוי לגדול משמעותית באוכלוסייה ובמקומות עבודה וכמו כן, הרחבת אזור התעסוקה נ.ע.מ לכ-900,000 מ"ר, בנוסף לקיים בשלב א' 80,000 מ"ר (ועוד מימוש של ב' ו-ג') כמענה לגידול האוכלוסייה והרחבת מקומות עבודה.
מתוכננת הרחבה של כביש 293 ככביש רוחב ארצי בן כביש 25 ממערב לכביש 6 ולכביש 40 במזרח, לכביש דו מסלולי דו-נתיבי. כמו כן, מתוכננת הרחבה גם של כביש 25 לכביש דו-מסלולי דו-נתיבי. הרחבת הכבישים כתוצאה מהגדלת האוכלוסייה והגדלת מקומות עבודה מצריכים פתרון מחלף בצומת הגדי. הרחבת אזור התעסוקה נ.ע.מ מצריכה מחלפון ככניסה נוספת על כביש 25.
לסיכום: תכנית מס' 609-0449132, אזור תעסוקה נ.ע.מ שלב ד', מציעה תכנון סביבתי הממזער קונפליקטים סביבתיים בין שימושים ומנצלת באופן יעיל את השטח המתוכנן מצד אחד ומונעת מפגעים סביבתיים כלפי שימושים רגישים באזור התעסוקה וביישובים הסמוכים אליו.
בשלב זה של התכנון, לא ידועים בוודאות מהם המפעלים והעסקים שישתכנו בעתיד באזור התעסוקה, קבלתן והטמעתן של ההצעות להוראות התכנית שהובאו בפרק ה' של מסמך זה, בהוראות התכנית ימזערו קונפליקטים סביבתיים וימנעו מפגעים סביבתיים בכלל וכלפי שימושים רגישים בפרט.
תחומי פעילות
תעשייה
מיקום
נתיבות
שנה
דצמבר 2021
סטטוס
הסתיים

גלריה
