סקר טבע עירוני מעונות עין כרם
תקציר
סקר זה הוגש על-פי דרישת עיריית ירושלים לסקר טבע עירוני באתר טבע עירוני 143, שלוחת הדסה, כחלק ממורדות הדסה עין כרם הצפוניים ביחידת הנוף של אגן שורק מרכזי. שטח התכנית צמוד לקו מסילת הרק"ל מדרום, בשטח צמוד דופן למעונות הסטודנטים הקיימים של האוניברסיטה העברית. בהתאם להנחיות המקובלות של המחלקה לתכנון ופיתוח בר קיימא בעירייה. באתר המיועד למגורי סטודנטים, מבני ציבור לשירות הסטודנטים ושטחים פתוחים, נמצאים שטחים פתוחים טבעיים.
שטח תכנית מס' 101-0898577 כ-32 דונם המיועדים למעונות סטודנטים ושירותים נלווים. מתוכם 12 דונם לא בנויים הנמצאים בתחום אתר הטבע העירוני שלוחת הדסה.
תחום התכנית נמצא במורדות הדסה עין כרם, תחום מצפון בשטחים פתוחים ומדרום תחום על-ידי דרך קלמן יעקב מן ומסילת הרק"ל שנבנתה לאחרונה, ובשל הפרשי גובה ותלילות המדרון קוטע לחלוטין את הקישוריות לשטח הפתוח שמדרום – מורדות רכס אורה.
לפיכך הסקר הנוכחי מתייחס למרחב התכנית ובטווח של 500 מטרים כלפי השטחים הפתוחים שמצפון, צפון-מערביים וצפון-מזרחיים בלבד של התכנית.
אתר הטבע העירוני מורדות הדסה עין כרם נופל תחת ההגדרה של 'מקבץ-על' משום שמקושר באופן ישיר לאתרי טבע עירוניים נוספים ביער ירושלים, המקושרים באופן ישיר לשטחים פתוחים נוספים. מצפון אתר הטבע העירוני תחום בכביש פרברי שאינו קוטע את רצף השטחים הפתוחים ואת הקישור למסדרון האקולוגי המשמעותי של נחל שורק, על-פי תצפיות רט"ג 2020, סקר טבע אגן עין כרם חלה"ט 2020 וסקר דש"א ההרים ממערב ירושלים 2008.
הסקר הנוכחי נערך במספר מועדים במהלך הסתיו החורף והאביב בתאריכים 12.11.20, 21.1.21, 3.2.21, וב-25.2.21. כמו כן, הסקר מתבסס על מידע שנאסף במסגרת סקר אגן עין כרם שנערך על-ידי החברה להגנת הטבע בשנת 2020. מטרות הסקר הנוכחי כוללות ריכוז המידע האקולוגי הקיים על המרחב הטבעי בשטח התכנית ובשטחים הצמודים לו, תיעוד ערכי הטבע, ואיתור קונפליקטים אפשריים בין תכניות הפיתוח לבין הערכים שנמצאים במרחבן ובקרבתן. זאת על מנת להציע אמצעים להתמודדות עם הקונפליקטים. בנוסף, ביוני 2020 בוצע סקר עצים בוגרים בתחום התכנית על-ידי ד"ר רון פרומקין.
המסלע השולט הינו דולומיט, חבורת יהודה תצורת בית מאיר עם שכוב אופקי.
תצורת הצומח העיקרית בתחום התכנית מאופיינת בחורש ים תיכוני ובתת סירה קוצנית ולוטם שעיר, וממזרח לשטחה טראסות חקלאיות. חלק מהטראסות עדיין מעובדות ובהן ניתן למצוא כרמי זיתים. כמו כן ישנם כתמים אחדים של שטחים מופרים, בעיקר בחלק הדרומי של התכנית, בקרבת מסילת הרק"ל וממערב בקרבת בניין בית הספר לאחיות.
רובו של שטח התכנית מופר ונמצא בשטח בנוי, אשר כולל את מעונות הסטודנטים של האוניברסיטה העברית, כביש גישה ומגרשי חניה. כשליש מהשטח נמצא בשטח פתוח טבעי וערכי המשיק לרצף שטחים פתוחים. ממזרח משיק שטח התכנית לחומה הנמוכה של המנזר, טראסות חקלאיות ובוסתנים, מצפון – לחורש ים תיכוני צפוף וממערב – ליער נטוע עם בתה מפותחת.
התכנית גובלת בשטחים פתוחים הדומים באופיים לשטח הצפוני של התכנית. מיקום מרחב התכנית באזור ההרים שממערב לירושלים בא לידי ביטוי בחורש הים תיכוני וביערות הנטועים.
באזור התכנית ובסביבתה תועדו מעל 500 מיני צמחים. חלקם רגישים לפיתוח בשל היותם מוגנים, אנדמיים או נדירים. כמו כן, תועדו למעלה מ-40 מינים מוגנים, 2 מיני עצים מוגנים בתוך שטח התכנית, ולמעלה מ-20 מינים אנדמיים לישראל. בין הצמחים הרגישים לפיתוח תועדו עשרות מיני גאופיטים מוגנים.
בסך הכל במרחב הסקר ובקרבתו תועדו 17 מיני זוחלים ודו חיים, כ-20 מיני יונקים ו-189 מיני עופות.
חלק מהמינים הרגישים תועד בשטחים סמוכים, אך לא בתחום אתר הטבע בו נמצאת התכנית. עם זאת בעלי חיים אינם יצורים ישיבים, וסביר כי רובם או כולם יכולים להימצא במרחב זה. כמו כן, סביר מאוד כי מינים רבים נוספים נמצאים במרחב התכנית, במיוחד חסרי חוליות, חולייתנים קטנים ועופות במהלך עונת הנדידה.
תחומי פעילות
אקולוגיה וערכי טבע
מיקום
עין כרם, ירושלים
שנה
יוני 2021
סטטוס
הסתיים

גלריה
