קידוח החדרה יוניליוור
תקציר
רקע כללי: מפעל יוניליוור (מפעל בלו-בנד) הממוקם במפרץ חיפה מפעיל 2 קידוחים השואבים מים מליחים לשימוש מערכות שונות במפעל (קידוח "בלו-בנד קרור 2" לעומק 137 מטר וקידוח "בלו בנד ב' " לעומק 75 מטר). במסגרת שדרוג המערכות נבחנת האפשרות להחדרת מי הקרור וקולחי המפעל בקידוחים הקיימים ו/או בקידוח החדרה חדש בחזרה לאקוויפר. מליחות קולחי המפעל המתוכננים להחדרה היא כ- 4,000 מ"ג/ל כלור, ומליחות מי הקרור להחדרה תהה זהה לאיכות מי האקוויפר העמוק הנשאבים (בין 2,1600 ל 12,400 מ"ג כלור בליטר).
מטרת עבודה זו היא בחינת התנאים ההידרוגיאולוגים באזור התוכנית, תוך שימת דגש על יכולת השאיבה וההחדרה משני הקידוחים הקיימים. בנוסף, נבחנה חלופת החדרת קולחי המפעל בקידוח החדרה רדוד חדש. חוות דעת זו מתבססת על מידע קיים מהשירות ההידרולוגי ועל מבחני שאיבה והחדרה שבוצעו בשני הקידוחים המשמשים את המפעל.
רקע הידרוגיאולוגי: אקוויפר החוף באזור מפעל יוניליוור מחולק לאקוויפר חולות רדוד בעובי של עד 20 מ' ולאקוויפר עמוק, הבנוי מחילופי אבני חול, חול וחרסיות בעובי של 160 – 180 מ'. האקוויפר העמוק מחולק למספר תתי אקוויפר המופרדים על ידי אופקי חרסית. קידוחי יוניליוור המשמשים היום במפעל מפיקים מים מלוחים מהאקוויפר העמוק, מתוך שני תתי אקוויפר הנפרדים מבחינה הידראולית. קידוחים אלה הפיקו בעשור האחרון 0.5 עד 1 מליון מ"ק/שנה של מים במליחות שנעה בין 2,160 ל- 12,400 מ"ג כלור לליטר. באזור שממזרח למפעל יוניליוור ישנם קידוחים רבים אשר מרביתם חודרים ומפיקים מהאקוויפר העליון, רק 5 קידוחים מהקידוחים חודרים לאקוויפר העמוק.
האקוויפר הרדוד:
אקוויפר החולות הרדוד מכיל מים מתוקים יחסית (200-400 מ"ג כלור), כיוון זרימת מי התהום באקוויפר ממזרח למערב. קידוח החדרה שיקדח בתחומי מפעל יוניליוור בקרבת קו החוף, יהיה במורד הזרימה ביחס לכל הקידוחים המפיקים. את קולחי המפעל ניתן להחדיר לאקוויפר החולות הרדוד במערב שטח המפעל, בקידוח חדש שיקדח לעומק של 20 – 25 מ'. ההערכה היא שבקידוח בודד כזה ניתן יהיה להחדיר בספיקה של 20-25 .מ"ק/שעה (500 מ"ק/יממה). המים המוחדרים יתנקזו במהירות לים, ולא יזרמו מזרחה לעבר קידוחים מפיקים במעלה הזרימה או ישפיעו על איכות מי התהום בקידוחים השואבים הנמצאים במרחק של מעל 1 ק"מ מזרחה. הערכה זו צריכה להבחן במבחן החדרה לאחר קדיחת הקידוח. אם יעלה הצורך, רצוי לשקול קדיחה של יותר מקידוח אחד לאקוויפר הרדוד.
האקוויפר העמוק:
מי התהום באקוויפר העמוק מלוחים יותר מהמים בתת האקוויפר הרדוד גם במרחק של מספר ק"מ מהים. ישנם מעט קידוחים החודרים אל האקוויפר והוא כמעט ולא מנוטר, אך מקידוחי המפעל הפעילים ידוע שרום המפלס בתחום המפעל באביב הוא בין 0.6+ ל- 0.2+. החדרת קולחי המפעל לאקוויפר זה לא עתידים להשפיע על איכות מי התהום בקידוחים המפיקים מאקוויפר זה.
בבחינת התנאים ההידרוגיאולוגים באזור המפעל נמצא כי הקשר ההידראולי של תת האקוויפר ממנו מפיק קידוח בלובנד ב' לים טוב יותר מהקשר של תת האקוויפר העמוק יותר, ממנו מפיק קידוח בלובנד קירור 2. בספיקות המתוכננות, לא צפויה השפעה של החדרת הקולחים וקולחי ומי הקירור על איכות המים באקוויפר.
מסקנות והמלצות:
בשל הקשר הטוב של האקוויפר הרדוד לים ובגלל מיקומו במורד הזרימה יחסית לשאר הקידוחים המפיקים, ישנה עדיפות להחדרת קולחי המפעל ומי הקרור העתידיים אל תת האקוויפר הרדוד במרחק קטן (עד 100 מ') מקו החוף. קידוח ההפקה למי שתייה הקרוב ביותר לשטח המפעל נמצא במרחק של כ- 1 ק"מ ממזרח למפעל ולכן לא צפוי כי יפגע מהחדרה אל אקוויפר זה. את ההשפעה בפועל יש לבחון באמצעות מבחן החדרה לאחר קדיחת הקידוח, שכן הערמות גדולה של מים סביב הקידוח עלולה לגרום לזרימה גם לכיוון מזרח. הספיקה המכסימלית המוערכת לקידוח בודד היא עד 25 מ"ק/שעה. ניתן יהיה לקדוח 2 עד 3 קידוחים.
ע"פ נתוני מבחני החדרה נראה שניתן להחדיר את הקולחים, יחד עם מי הקירור, בספיקה כוללת של עד 40 מ"ק/שעה בקידוח בלובנד ב' ובספיקה כוללת של עד כ- 50 מ"ק/שעה בקידוח העמוק בלובנד קרור 2. בשל מיעוט נתונים על האקוויפר העמוק, קשה לדעת בוודאות את ההשפעה של החדרת הקולחים ומי הקרור על האקוויפר. בנוסף, בשל הקשר הפחות טוב לים של תת האקוויפר העמוק יותר, קידוח בלובנד קרור 2 נראה פחות מתאים להחדרה של מי הקולחים ומי הקרור. כדי לבחור מי מבין הקידוחים העמוקים הוא המתאים ביותר להחדרה יש לבדוק אפשרות של החדרה בספיקות כאלה לטווח ממושך במבחן החדרה שימשך מספר יממות.
תחומי פעילות
גיאולוגיה והידראולוגיה
מיקום
מפרץ חיפה
שנה
מאי 2010
סטטוס
הסתיים

גלריה
